Magunkról

VAN EGY ÁLMOM

2012 óta vezetem immáron kéthektáros borászatomat a sokra hivatott Etyek-Budai borvidéken.
Célom egy igazi családi borászat megteremtése, ahol egyedi borokkal kedveskedhetünk vendégeinknek, megmutatva a borvidék értékeit, saját arculatát. Ennek megfelelően a család apraja-nagyja kiveszi a részét a szőlő és a pince körüli tennivalókból, így válik igazi családi borászattá a vállalkozásunk.

TAPASZTALATAIM

Bár a birtoképítésbe első generációsként, önerőből vágtam bele, mindehhez komoly szakmai hátteret nyújtottak korábbi munkahelyeim.

2011 és 2020 között Michelin csillagos éttermekben is találkozhattak velem a gasztronómia és a borok iránt érdeklődők. 2013 és 2018 között az ONYX, majd – Széll Tamást és csapatát követve – a STAND Étterem head sommelier-jeként minden nap megtapasztalhattam, hogy bármennyire is összetett a munkánk, a vendéget elsősorban egy jóleső bor érdekli, ez motiválja arra, hogy legközelebb is az általam ajánlott palackot válassza.

Az Országos Borszakértő Bizottság munkájában 2013 és 2018 közt vettem részt, 2015 óta pedig előadásokat tartok a Central European Wine Institute boriskolájában étel–bor párosítás témakörben.

Elvégeztem a Soós István Borászati Szakképző borász képzését is.

Mivel a borászatba a vendéglátásból érkeztem, egy kicsit még ma is a fogyasztó fejével gondolkodom. Akkor vagyok elégedett, ha egy borral örömet okozhatok.

KÜLDETÉSEM

2020 nyarán döntöttem úgy, hogy „főállású borász” leszek. Alapvetően meszes, krétás ízvilág és elegancia jellemzi boraimat, ez lett a védjegyem, de ma már komolyabb beltartalmú palackok is kikerülnek a kezem alól. A sauvignon blanc mellett zöldveltelinit, szürkebarátot, pinot noirt és chardonnay-t dolgozok fel.

Munkám során törekszem arra, hogy a természettel összhangban gondozzam a szőlőimet és boraimat.

A minőségből azonban nem engedek. Az évek során megtanultam azt is, hogy alázat és türelem nélkül nincs  eredmény.

Éppen ezért bízom benne, hogy borászatomat a következő generáció tovább fogja vinni – ehhez azonban nélkülözhetetlen a vendégek elégedettsége.

Tartsanak velem!

Gervai János Pincészet

Kicsiben nagyot alkotni

Elmúlt már 18 éves?

Gervai János Pincészet