Megjelenések a médiában

„Az ország legjobb étterméből a szőlősbe.”

A maximalizmus és precizitás nem tevékenységfüggő Gervai János esetében, hanem alapvetés. Pincészetében épp olyan rendet és tisztaságot tart, amilyen környezetből távozott nemrég: a Michelin-csillagos Stand étterem head sommelier állását adta fel a szőlőművelésért és saját pincészete továbbfejlesztéséért. Kíváncsiak voltunk a váltás körülményeire. 

Haranghy Orsolya

Egyéb megjelenések

Kellemes beszélgetések, köszönöm mindenkinek a megkereséseket.

Sorsfordító találkozások

Elhagyta a Michelin-csillagos Stand Éttermet, és mostantól saját borászatának és az oktatásnak szenteli az életét Gervai János sommelier. Interjúnkban az eddig bejárt életútról, a tervekről és a célokról mesél.

Szabó Edit

Amikor egy álom valóra válik

A borral akár hobbiból, akár hivatásszerűen foglalkozó emberekben gyakran felmerül: milyen jó lenne saját pincét birtokolni, saját szőlőt művelni, saját bort készíteni. A legtöbben csak eljátszanak a gondolattal, de az álom megvalósítása végül elmarad. Egyeseknél a lelkesedés hagy alább, másoknál az anyagi korlátok vagy az idő hiánya szab gátat a vágyaknak. Vannak viszont olyan megszállottak is, akiknél valóban komoly a szándék, ők élnek a felkínálkozó lehetőséggel és pénzt, időt, energiát nem kímélve belevágnak a borászkodásba. Szerencsére a magyar borvilágban is van már erre több példa, és ma éppen egy ilyen pincéről lesz szó.

borrajongo.blog.hu

Az ember, aki a borlap mögött áll

Több évvel ezelőtt elindítottunk egy sorozatot, amelyben vezető hazai sommelier-ket mutattunk be. Olyan embereket, akikről sokszor úgy tűnik, a háttérben mozognak, pedig a valóságban igazi borélményekhez segíthetik az étterembe járó borkedvelőket. Gervai Jánossal, az Onyx sommelier-jével folytatjuk sorozatunkat, aki többek között a Gundelben és az egri Imola Udvarházban dolgozott korábban.

Tóth Adrienn

Az Onyx sommelier-je az etyeki sauvignon blanc-ra esküszik

Az Onyx head sommelier-jét egy borongós tavaszi napon kísértük el Etyekre, ahol nemrégiben vásárolt sauvignon blanc ültetvénye található. Gervai János csupán két éve foglalkozik borkészítéssel, de hobbiról, kedvtelésről szó sincs; tudatosan, tégláról téglára építi kis pincéjét.

Németh Richárt 

A gasztronómia csillagai

Mindannyian tudjuk és rajongunk a magyar gasztronómiáért. Világszerte híresek vagyunk az ízekről, a fűszerezési technikánkról, a gulyásról, a marhapörköltről, a somlói galuskáról és még sorolhatnánk. Na de kiérdemeltünk egy pár Michelin-csillagot, a legnagyobb elismerést. Miként lehet a gasztronómiát és a vendéglátást mesteri szinten művelni? Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi rejlik a csillag mögött!

„Ami a „séfnek egy nap”, a borásznak egy év”

Gervai János interjúnk készültekor kéthektáros saját területén nap mint nap maga művelte a szőlőjét. Amikor teljes gőzzel működik a Stand Étterem, nem tud így együtt lélegezni etyeki birtokával, ahonnan Budajenőre, egy egykori sváb pincébe kerül a betakarítás. Sommelier és borász, aki soha nem volt rest vagy türelmetlen beletenni a munkaórákat és az éveket az álmai megvalósításába. Az Onyxban töltött évek után a szintén Michelin-csillagos Stand sommelier-je lett, kis pincészetéből pedig egyedi hangú, minőségi palackok kerülnek ki. Gervai Jánossal élmény volt beszélgetni, szeretettel ajánljuk!

Haranghy Orsolya 

Kicsiben nagyot alkotni

Elmúlt már 18 éves?

Gervai János Pincészet